Již od starověku byl šafrán ceněn pro svou chuť a vůni. Toto oranžově zbarvené koření se vyskytuje v řadě indických a středomořských pokrmů a dodává výraznou chuť a barvu všemu, do čeho se přidá. I v malém množství dokáže šafrán výrazně zvýraznit chuť, a proto je často jedním z nejdražších koření na světě. Šafrán však není jen chutný, má také řadu zdraví prospěšných látek, kvůli kterým se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku. Čtěte dál a dozvíte se o tomto úžasném koření více!
Co je to šafrán?
Šafrán je koření vyráběné z květů šafránu. Krokus šafrán pochází z Asie a pěstuje se již po staletí. Šafrán kvete na podzim a z květů se ručně sbírají šafránová vlákna. Šafrán má také mnoho skvělých využití.
Využití šafránu
- koření
- barvivo
- léčiva
Na výrobu jedné libry šafránového koření je potřeba 75 000 květů šafránu. Nejkvalitnější šafrán má stejnoměrnou barvu a nejdelší tyčinky. Při nákupu šafránu hledejte šafrán, který má tmavě červenou barvu a nemá žluté nebo bílé části. Nejlepší šafrán bude čerstvý a bude mít silné aroma. Vyhněte se nákupu šafránu, který byl rozemletý, protože rychle ztrácí svou vůni a skladujte ho ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Při správném skladování vydrží šafrán až dva roky. Při použití šafránu jej přidávejte do pokrmů ke konci vaření, aby neztratil svou chuť. Šafrán se používá v mnoha různých kuchyních včetně:
- indické
- perské
- španělské
- francouzské
Náš tip: Zkuste přidat šafrán do rýžových pokrmů, dušených jídel, polévek nebo paelly. Zaručujeme vám, že vám šafrán jídlo okouzlí!
Recepty z šafránu
Díky své jedinečné chuti a vůni je oblíbenou přísadou mnoha pokrmů. Šafrán se nejčastěji kromě ochucování rýžových pokrmů používá i k dochucení dušeného masa nebo omáčky. Protože je šafrán velmi silný, stačí ho málo a obvykle se používá střídmě. Pokud chcete svému vaření dodat trochu šmrncu, může být šafrán ideální ingrediencí právě pro vás. Níže uvádíme několik receptů, ve kterých je šafrán hlavní ingrediencí.
Šafránová rýže
Tento pokrm je základem mnoha kultur, které používají šafrán. Chcete-li připravit šafránovou rýži, uvařte bílou nebo hnědou rýži podle návodu na obalu. Poté přidejte do hrnce špetku šafránových nití. Šafrán dodá rýži barvu a chuť. Do rýže můžete přidat i další ingredience, například zeleninu, kuřecí maso nebo krevety.
Šafránová polévka
Tato polévka má jasně žlutou barvu díky šafránu. Polévku připravíte tak, že na troše olivového oleje osmahnete cibuli a česnek. Poté přidejte kuřecí vývar a šafránová vlákna a směs přiveďte k varu. Nakonec přidejte oblíbenou zeleninu (například mrkev, brambory nebo špenát) a nechte polévku vařit, dokud zelenina nezměkne.
Šafránová omáčka
Tato omáčka je vynikající na ryby nebo kuřecí maso. Omáčku připravíte tak, že v malé pánvi na mírném ohni smícháte šafránová vlákna s citronovou šťávou, máslem a česnekem. Směs vařte, dokud se máslo nerozpustí a šafrán nezačne vonět. Poté omáčkou přelijte vařenou rybu nebo kuře.
Zaujaly vás tyto šafránové recepty? Neváhejte je vyzkoušet! Kvalitní šafrán si můžete zakoupit na těchto ověřených e-shopech:
Dobrou chuť!