Koření není jen nezbytná součást vaření oblíbených pokrmů, ale může se stát tajnou přísadou, která dodá nečekanou chuť vašim horkým i studeným nápojům. Vyzkoušejte kořeněný horký čaj, osvěžující limonádu nebo koktejl, který vám pomůže vytvořit jedinečný a lahodný zážitek.
Všeobecně je možné doporučit vhodné koření do horkých nápojů, do osvěžujících nápojů nebo koktejlů. Nebojte se však zkoušet i své kombinace a objevujte nové chutě.
Jaké koření se hodí do daných nápojů?
Vyzkoušejte doplnit horké i studené nápoje daným kořením. Nebojte se hosty na grilování nebo třeba na narozeninové oslavě překvapit domácími alkoholickými, ale i nealkoholickými koktejly.
Horké nápoje – skořice, hřebíček, badyán, kardamom, muškátový oříšek, zázvor, kurkuma
Osvěžující nápoje – máta, bazalka, koriandr, zázvor, kurkuma, jalovec
Koktejly – kardamon, muškátový oříšek, vanilka, hřebíček, badyán, pepř, chilli papričky
Nejprve experimentujte s malým množstvím koření a podle chuti ho přidejte. Používat můžete čerstvé nebo mleté koření, ať už podle své chuti nebo podle toho, co máte zrovna po ruce. Koření můžete přidat do horkých nápojů hned na začátku přípravy, do studených nápojů těsně před podáváním.
Několik receptů na inspiraci
Horký čaj s kořením
V hrnci smíchejte vodu s čajovými lístky a vařte do varu. Snižte plamen a přidejte skořici, hřebíček, badyán a kardamon. Vařte 5 minut a poté sceďte. Podávejte s medem nebo citronem.
Limonáda s mátou a zázvorem
V džbánu smíchejte vodu, citronovou šťávu, cukr a listy máty. Přidejte nastrouhaný zázvor podle chuti. Nechte hodinu chladit v lednici a poté podávejte.
Koktejl s kardamonem
V šejkru smíchejte vodku, bílý vermut, kardamomový sirup a led. Protřepejte a sceďte do vychlazené sklenice. Ozdobte kořením kardamonu. Nebojte se vyzkoušet i další koktejly s použitím tymiánového, mátového nebo zázvorového sirupu.