Že víno a sýry k sobě chuťově dokonale sedí, jistě víte. Jenže některý sýr dokáže přebýt chuť vína, a naopak každý druh vína nemusí k vámi vybranému sýru tak úplně sedět. Jestli si nejste úplně jisti, jak je vhodně zkombinovat, poradíme vám, co zvolit podle stylu vína.
Když máte doma šumivé nebo bílé víno
Pokud už se vám v lednici chladí šumivé nebo bílé víno a nevíte, který sýr k nim ideálně naservírovat, věřte, že k vínům, jako je Rulandské Bílé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Champagne, Cava nebo Prosecco se nejvíce budou hodit sýry tepelně upravené – fondue nebo raclette.
K lehčím bílým vínům jako je Sauvignon, Veltlínské zelené, Trebbiano, Pinot Grio a samozřejmě Muller Thurgau se nejlépe budou hodit tvrdé a polotvrdé sýry.
Plná bílá vína jako Tramín, Rulandské bílé, Chardonnay, Sémillon nebo Viognier vás překvapí chuťovým zážitkem, když je zkombinujete se sýry s bílou plísní nebo čerstvými druhy sýrů.
Co si dát, když máte sladká bílá a růžová vína
Sladká bílá vína stejně jako ty růžové mají nejraději ženy, ale vychutnat si je může kdokoliv. Když k nim totiž přidáte skvělý sýr – vaše chuťové buňky budou v extázi. Vína, jejichž typickými odrůdami jsou Pálava, Tramín, Tokajské, Sherry nebo Sauternes nejlépe souznění se sýry s modrou plísní nebo se sýry s mytou kůrou. Růžová vína jako je Merlot, Malbec, Zweigeltrebe nebo Grenache doplňte o polotvrdé a měkké sýry.
Co bude sedět k červeným vínům
Kombinace víno a sýry vás dostane, i když najdete doma jen víno červené. Lehčí červené, jako například Svatovavřinecké, Rulandské modré, Modrý Portugal nebo Gamay se bude hodit ke kozím sýrům a všem druhům sýrů tvrdých. Středně plné červené jako je Merlot, Frankovka, Cabernet Moravia, Nebbiolo, Barbera nebo Sangiovese sedne k polotvrdým sýrům a sýrům s mytou kůrou. Hutná červená vína jako Cabernet Sauvignon nebo Dornfelder si rozumí se všemi sýry s modrou a bílou plísní na povrchu.
Návod už máte a konečně můžete začít vychutnávat.