- Reklama -
Domů Zdraví Vitamín C: Proč je tak důležitý?

Vitamín C: Proč je tak důležitý?

Slyšeli jste, že je vitamín C dobrý na pleť? Ano a nejen to! Tento vitamín má také spoustu dalších zdravotních přínosů. 

Zjistěte, kde vitamín C najdete a proč je tak nepostradatelný!

Proč potřebujeme vitamín C

Vitamín C je rozpustný ve vodě a jeho přebytek si tělo není schopno uchovat. Je proto důležité denně zajistit jeho dostatečné množství, a to konzumací jídla, které jej obsahuje. 

Proč jej ale vlastně přijímat?

Tělo potřebuje vitamín C, protože: 

  • jako antioxidant pomáhá odstraňovat z těla nežádoucí látky, známé jako reaktivní oxidační látky (ROS) – jedná se o látky, podobné volným radikálům, které jsou výsledkem přirozených tělesných procesů, vystavení znečištění a dalších faktorů
  • jeho nedostatek může vést k oxidačnímu stresu, který může způsobit poškození buněk
  • pomáhá tělu vstřebávat železo
  • posiluje imunitní systém a omlazuje
  • pomáhá snížit riziko vzniku šedého zákalu
  • má antioxidační účinky, které pomáhají zmírňovat příznaky astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci
  • pomáhá při prevenci a léčbě nachlazení – užívání 200 mg vitamínu nebo více denně může prospět lidem, kteří vyvíjejí extrémní fyzickou aktivitu, vystavují se nízkým teplotám nebo mají nízkou hladinu vitamínu C v důsledku kouření
  • brání vzniku alergických reakcí, jako jsou otoky nebo kopřivka
  • snižuje riziko cukrovky – studie z roku 2019 potvrdila, že vitamín C ovlivňuje hladinu glukózy po jídle a zlepšuje krevní tlak, což může pomoci v boji s tímto onemocněním
  • urychluje hojení ran – antioxidační aktivita vitamínu C může pomoci zmírnit zánět a snížit riziko vzniku různých onemocnění, včetně některých druhů rakoviny
  • pomáhá tělu produkovat kolagen, L-karnitin a některé neurotransmitery – tělo potřebuje vitamín C k produkci kolagenu, což je hlavní složka pojivové tkáně a tvoří 1–2 % svalové tkáně

Kolagen je důležitou složkou ve vláknitých tkáních, jako jsou: 

  • šlachy
  • vazy
  • kůže
  • rohovka
  • chrupavka
  • kosti
  • střevo
  • cévy

Nízká hladina vitamínu C v těle může vést k otokům kloubů, krvácení z dásní, uvolněným zubům, anémii a únavě.

Dávkování

Žádný extrém není dobrý. Proto, nejste-li si dávkováním jistí, poraďte se se svým lékařem, a to zvlášť, pokud jste těhotnou nebo kojící ženou. 

Úřad pro doplňky stravy radí lidem konzumovat následující množství vitamínu C denně: 

Zdroje vitamínu C

Nejlepším zdrojem vitamínu C je čerstvé ovoce a zelenina. Přihřívání a vaření může zničit část jeho obsahu v potravinách. Proto je nejlepší, konzumovat tyto potraviny syrové. 

Vitamín C najdete v: 

  • červené a zelené paprice
  • pomeranči
  • grapefruitu
  • kiwi
  • jahodách
  • špenátu a jiné zelené listové zelenině
  • rajčatech
  • bramborech
  • zeleném hrášku a dalších potravinách

Pokud máte přes den problém hlídat si dostatečný příjem ovoce a zeleniny ve stravě, můžete si zvyknout na takový malý ranní rituál. Pořiďte si kvalitní odšťavňovač a každé ráno si připravte čerstvý pomerančový džus. Můžete použít i jiné ovoce a koktejly obměňovat. Vaše tělo vám bude skutečně vděčné. 

Osoby s nedostatkem vitamínu C

Exitují skupiny lidí, které by na pravidelné doplňování vitamínu C měly obzvláště dbát. Patří mezi ně: 

  • lidé, kteří kouří nebo jsou vystaveni pasivnímu kouření
  • kojenci, kteří konzumují odpařené nebo vařené mléko
  • lidé, kteří nekonzumují pestrou stravu
  • lidé s určitými zdravotními problémy, zejména s malabsorpčním syndromem (porucha příjmu a transportu živin)

Příznaky předávkování

Přílišná spotřeba vitamínu C může způsobit zdravotní komplikace. Jaké to jsou?

  • nevolnost
  • průjem
  • ledvinové kameny
  • kardiovaskulární problémy u žen po menopauze
  • pálení žáhy
  • žaludeční křeče
  • nadýmání
  • únava
  • ospalost
  • nespavost
  • bolest hlavy
  • svědění kůže a další

Máte-li jakékoliv podezření, že vám vitamín C nesvědčí, okamžitě s jeho užíváním přestaňte a navštivte svého lékaře.

- Reklama -

Must Read

- Reklama -