Slyšeli jste, že je vitamín C dobrý na pleť? Ano a nejen to! Tento vitamín má také spoustu dalších zdravotních přínosů.
Zjistěte, kde vitamín C najdete a proč je tak nepostradatelný!
Proč potřebujeme vitamín C
Vitamín C je rozpustný ve vodě a jeho přebytek si tělo není schopno uchovat. Je proto důležité denně zajistit jeho dostatečné množství, a to konzumací jídla, které jej obsahuje.
Proč jej ale vlastně přijímat?
Tělo potřebuje vitamín C, protože:
- jako antioxidant pomáhá odstraňovat z těla nežádoucí látky, známé jako reaktivní oxidační látky (ROS) – jedná se o látky, podobné volným radikálům, které jsou výsledkem přirozených tělesných procesů, vystavení znečištění a dalších faktorů
- jeho nedostatek může vést k oxidačnímu stresu, který může způsobit poškození buněk
- pomáhá tělu vstřebávat železo
- posiluje imunitní systém a omlazuje
- pomáhá snížit riziko vzniku šedého zákalu
- má antioxidační účinky, které pomáhají zmírňovat příznaky astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci
- pomáhá při prevenci a léčbě nachlazení – užívání 200 mg vitamínu nebo více denně může prospět lidem, kteří vyvíjejí extrémní fyzickou aktivitu, vystavují se nízkým teplotám nebo mají nízkou hladinu vitamínu C v důsledku kouření
- brání vzniku alergických reakcí, jako jsou otoky nebo kopřivka
- snižuje riziko cukrovky – studie z roku 2019 potvrdila, že vitamín C ovlivňuje hladinu glukózy po jídle a zlepšuje krevní tlak, což může pomoci v boji s tímto onemocněním
- urychluje hojení ran – antioxidační aktivita vitamínu C může pomoci zmírnit zánět a snížit riziko vzniku různých onemocnění, včetně některých druhů rakoviny
- pomáhá tělu produkovat kolagen, L-karnitin a některé neurotransmitery – tělo potřebuje vitamín C k produkci kolagenu, což je hlavní složka pojivové tkáně a tvoří 1–2 % svalové tkáně
Kolagen je důležitou složkou ve vláknitých tkáních, jako jsou:
- šlachy
- vazy
- kůže
- rohovka
- chrupavka
- kosti
- střevo
- cévy
Nízká hladina vitamínu C v těle může vést k otokům kloubů, krvácení z dásní, uvolněným zubům, anémii a únavě.
Dávkování
Žádný extrém není dobrý. Proto, nejste-li si dávkováním jistí, poraďte se se svým lékařem, a to zvlášť, pokud jste těhotnou nebo kojící ženou.
Úřad pro doplňky stravy radí lidem konzumovat následující množství vitamínu C denně:
Zdroje vitamínu C
Nejlepším zdrojem vitamínu C je čerstvé ovoce a zelenina. Přihřívání a vaření může zničit část jeho obsahu v potravinách. Proto je nejlepší, konzumovat tyto potraviny syrové.
Vitamín C najdete v:
- červené a zelené paprice
- pomeranči
- grapefruitu
- kiwi
- jahodách
- špenátu a jiné zelené listové zelenině
- rajčatech
- bramborech
- zeleném hrášku a dalších potravinách
Pokud máte přes den problém hlídat si dostatečný příjem ovoce a zeleniny ve stravě, můžete si zvyknout na takový malý ranní rituál. Pořiďte si kvalitní odšťavňovač a každé ráno si připravte čerstvý pomerančový džus. Můžete použít i jiné ovoce a koktejly obměňovat. Vaše tělo vám bude skutečně vděčné.
Osoby s nedostatkem vitamínu C
Exitují skupiny lidí, které by na pravidelné doplňování vitamínu C měly obzvláště dbát. Patří mezi ně:
- lidé, kteří kouří nebo jsou vystaveni pasivnímu kouření
- kojenci, kteří konzumují odpařené nebo vařené mléko
- lidé, kteří nekonzumují pestrou stravu
- lidé s určitými zdravotními problémy, zejména s malabsorpčním syndromem (porucha příjmu a transportu živin)
Příznaky předávkování
Přílišná spotřeba vitamínu C může způsobit zdravotní komplikace. Jaké to jsou?
- nevolnost
- průjem
- ledvinové kameny
- kardiovaskulární problémy u žen po menopauze
- pálení žáhy
- žaludeční křeče
- nadýmání
- únava
- ospalost
- nespavost
- bolest hlavy
- svědění kůže a další
Máte-li jakékoliv podezření, že vám vitamín C nesvědčí, okamžitě s jeho užíváním přestaňte a navštivte svého lékaře.