Spousta z nás si nedovede představit den bez nějakého mlsání. Časem ale zjistíme, že čokoládové tyčinky, nebo brambůrky nejsou dobrou volbou.
Nejen že po nich přibíráme na váze, ale neobsahují ani tělu prospěšné látky. Proto vás jistě potěší, že je tu mnohem zdravější varianta, kterou uspokojíte své chuťové pohárky.
Jerky. Že jste toto slovo ještě neslyšeli? Jedná se o maso, ze kterého je odstraněn tuk, poté je ručně nakrájeno na tenké kousky a následně usušeno. Česká společnost Fine Gusto, která odebírá maso z malochovů, nepřidává kromě trošky soli do svého výrobku už nic víc.
Společnost nabízí dvě varianty, a to maso hovězí a maso krůtí, které je ještě vhodnější variantou, pokud chcete shodit nějaké to kilo. Díky vysokému obsahu bílkovin, je tato pochoutka také skvělou volbou pro sportovce, kteří chtějí po tréninku zregenerovat svalstvo.
Kromě plátků sušeného masa, jsou k dostání také snack bary, kde je maso slisováno do tyčinky, nebo trail mixy, které kromě masa obsahují ještě oříšky a sušené ovoce a tvoří tak skvělě vyváženou a zdravou svačinkou.
Pro mnoho lidí je ovšem novinkou, že sušené maso se dá využít i při vaření.
Níže se můžete přesvědčit, že se sušeným masem můžete být opravdu kreativní.
Salát se sušeným masem
Suroviny:
50 g sušeného krůtího masa
mix salátů (rucola, polníček, ledový salát)
1 okurka
4 rajčata
kukuřice
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Veškerou zeleninu nakrájíme na libovolné menší kousky, které společně s mixem salátů promícháme. Přidáme půlku konzervy kukuřice, jednu lžíci olivového oleje a dle chuti dosolíme a opepříme. Nakonec do salátu přidáme sušené krůtí maso.

Pokud chcete spíš něco teplého do žaludku, určitě vyzkoušejte i rizoto se sušeným masem a rajčaty.
Rizoto se sušeným masem a rajčaty
Suroviny:
100 g sušeného hovězího či krůtího masa
olivový olej
1 cibule
150 g rýže na rizoto
400 ml kuřecího vývaru
100 ml suchého bílého vína
bazalka nebo bazalkové pesto
50 g sušených rajčat
lžíce másla
parmezán
sůl, pepř
Postup:
Středně velkou cibuli si nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji ji orestujeme a přidáme rýži na rizoto. Promícháme a zalijeme bílým vínem. Za občasného míchání necháme víno vyvařit. Potom podléváme vývarem, aby směs zůstávala stále mírně zalitá.
Rizoto necháme vařit na středním ohni 15 minut, potom do něj přidáme sušené maso a nakrájená sušená rajčata. Dochutíme bazalkou či bazalkovým pestem a solí. Zmírníme oheň a necháme společně vařit ještě přibližně 5 minut, aby se chutě propojily.
Poté přidáme lžíci másla a pokud máme chuť, tak i trochu nastrouhaného parmezánu.

Pokud se Vám už sbíhají sliny, určitě neváhejte, objednejte maso například přímo ze stránky www.finegusto.cz, nebo ho kupte v některé prodejně ze sítí drogerií DM, Tesco či Žabka a dejte se do vaření.
Tip redakce: Nechte se inspirovat chutnými recepty, které z Vás udělají hvězdu kuchyně.